this post was submitted on 28 Jan 2025
10 points (100.0% liked)
Det Mentale Barometer
24 readers
1 users here now
Det Mentale Barometer
Dette er et trygt fællesskab, hvor man kan dele sine tanker, følelser og erfaringer om mental sundhed og trivsel. Her kan du:
- Snakke om emner som ADHD, autisme, angst, depression, glæde, lykke, og alt det, der fylder mentalt.
- Digitale og sociale medier og hvordan de påvirker os positivt såvel som negativt.
- Dele memes, relevante artikler, videoer eller billeder.
- Lufte dine tanker og følelser, hvis du har brug for et sted at dele.
- Reflektere over dit mentale og følelsesmæssige helbred, alene eller sammen med andre.
Grundprincipper for fællesskabet
- Respekt og støtte: Vi dømmer ikke hinanden. Alle oplevelser er forskellige og vigtige. Ikke to personer oplever udfordringer på samme måde – og det er okay.
- Åbenhed: Du behøver ikke en diagnose for at være her. Alle er velkommen.
- Et trygt rum: Dette er et sted til at dele, lære og vokse uden frygt for nedgørende kommentarer.
Kort sagt: Vi er her for at skabe et inkluderende fællesskab af gensidig forståelse, respekt og støtte.
In Short (English)
A safe and inclusive community to share thoughts, feelings, and experiences about mental health. Everyone is welcome, with or without a diagnosis. Respect, support, and openness.
founded 1 month ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
Jeg tror klart at dette er en stor del af det, og så dem der har reelle symptomer, der kan diagnosticeres, bliver udvandet fordi det kan slås hen som tiktok hjerne. Det er svært lige at formulere mig korrekt, fordi jeg har en del brainfog pt, men jeg håber min pointe er nogenlunde forståeligt
Jeg tror godt jeg forstår hvad du mener. Nu er jeg ikke psykolog så det er bare ren spekulation fra min side, men vi står måske med 2 grupper som er meget svære at skelne fra hinanden:
Spørgsmålet er om der er nogen behovsforskel i behandling for de grupper? Altså du siger "dem der har reelle symptomer", men symptomerne for dem i gruppe nr. 2 er måske lige så reelle som gruppe nr. 1? Men det er selvfølgelig ærgerligt fordi gruppe nr. 2 i teorien burde kunne undgås gennem et bedre mentalt miljø for børn og unge.
Jeg vil nok passe meget på med at sige at ADHD er noget man kan "opdrages til" der er så vidt jeg ved stadig meget tvivl om precist hvilke mekanismer der forårsager adhd. Jeg er enig i at vi lever i et samfund med fuld fart på og distraktioner allevegne, men om det er det som direkte forårsager ADHD synes jeg er farligt at sammenkæde uden videre studier.
Faldt over det her udsagn fra en artikel da jeg var ved at undersøge det med arveligheden på 80% hvor der så også bliver nævnt tvillinge studier som peger på at opdragelse ikke har en klar sammenhæng. Det vil være interessant at kigge på flere tvillinge studier
Kilde
Det er jo enormt interessant, fordi så vil man i teorien kunne skelne "ægte" adhd fra "tiktok adhd", altså træne de unges attention span. I teorien vil dem med adhd have så meget sværere ved det, end dem der har fået den korte attention span grundet fastfood content. Det er alt sammen ren spekulation fra min side, men det er enormt spændende og forhåbentlig kommer der til at være meget mere forskning i hvordan hjernen bliver påvirket af de mekanismer såsom tiktok fodrer os med
Det er helt fair, tak for linket!
Tror desværre ikke der findes tillært adhd og genetisk determineret adhd. Sort på hvidt, hvis man opfylder diagnosekriterierne for adhd, og disse ikke skyldes andre somatiske eller psykiske tilstande, kan man sige at man har adhd.
Når børn opfylder kriterierne for at kunne få en adhd diagnose, er man ofte af den opfattelse, at det skyldes at nogle bestemte gener møder et bestemt miljø. Der er altså både tale om miljømæssige og genetiske faktorer. Man kan sagtens have risiko-generne uden at få diagnosen. Intelligens spiller også en rolle. Begavede mennesker har lettere ved at maskere deres symptomer og finde systemer der får hverdagen til at glide. Men jeg tror sagtens man med stor berettigelse kan tale om at det miljø vi ofte udsætter vores børn for, er med til at flere børn nu end tidligere lever op til kriterierne for at kunne få en adhd diagnose.
Miljøet spiller en sindssyg stor rolle, og det er et mega interessant spørgsmål, du stiller. Kan adhd aflæres? Man kan efter min opfattelse sagtens udsætte børn for et miljø der vil medføre symptomer på adhd. Prøv fx at se symptomerne for omsorgssvigt. Problemet her er bare, at hvis den enormt neuroplastiske barnehjerne har været placeret foran en tablet 4 timer om dagen, og dermed har lært at verden giver høj stimuli for ekstremt lidt indsats, så er barnets hjerne rent neurobiologisk formet sådan, og så har det jo adhd. Endnu værre er det med alvorligt omsorgssvigt. Dermed ikke sagt at der ikke kan gøres noget ved det. Som sagt, tror ikke man kan skelne mellem folk med mange adhd gener og folk med få, som udviser symptomerne alligevel, så man kommer nok til at behandle alle ens. En anden udfordring her er også, at diagnosen stilles klinisk. Der findes pt ingen fysiske tests der kan påvise adhd. Alle børnehjerner, uanset genetik, er meget plastiske, så alle har heldigvis en chance for optimering (:
Pladre lige lidt mere om miljø, for det forsøg vi har gang i med vores børn pt, er nok lidt sygt. Egentlig bør man spørge, om det er børnene eller samfundet, der skal have en diagnose. Prøv at forestil dig/jer et menneske med en typisk adhd hjerne, men i en jæger samler verden. Altså i det miljø vores hjerner er udviklet. Først og fremmest er der ingen vækkeure, og der er ingen overstimulende dimser om aftenen der gør at personen ikke får søvn nok ( som dette forum lige nu, haha ). Man gik i seng når mørket faldt. Der var ingen tur med s toget med alt for mange lugte, lyde og synsindtryk hver morgen. Der var heller ikke et krav om man skulle sidde stille 6 til 8 timer om dagen. Man kunne ikke rigtig rode sin lejlighed til, for så mange ting havde man slet ikke. Der var heller ikke regninger osv osv. Personen her var meget opmærksom, opfindsom, modig, reagerede hurtigt og impulsivt og var mere risikovillig. Havde hyper-focus når jagten var startet. Formentlig den bedste jæger stammen nogensinde havde haft. Han kunne se og høre de mindste lyde og bevægelser på lang afstand – en genial kvalitet for en jæger – men en rigtig røv kvalitet for et moderne menneske der ikke kan frasorteret indtryk og ender med at blive overstimuleret allerede inden toget er ankommet på stationen. Menneskets adfærd er i høj grad et resultat af de krav det møder. Måske stiller det moderne samfund de forkerte krav? De egenskaber der i et miljø giver den bedste jæger, giver i et andet miljø så problemskabende adfærd, at vi ligefrem føles os nødsaget til at stille diagnoser og give medicin. Der er btw antropologiske studier der antyder at folk med adhd-relaterede gener klarer sig rigtig godt i jæger samler kontekster.