this post was submitted on 17 Feb 2025
11 points (92.3% liked)

Forskning og Videnskab

76 readers
1 users here now

Dansk

Dette fællesskab er dedikeret til formidling og diskussion af primært dansk forskning og videnskab, eller forskning som har interesse for danskere eller Danmark i al almindelighed.

Der må postes på alle nordiske sprog, alle rigsfællesskabets sprog, samt på engelsk.


English

This community is dedicated to the dissemination and discussion of primarily Danish research and science, or research that is of interest to Danes or Denmark in general.

Posts may be made in all Nordic languages, all the languages of the Danish Realm, as well as in English.

founded 1 year ago
MODERATORS
 

Artiklen undersøger, hvorfor vi husker nogle oplevelser i mange år, mens andre hurtigt forsvinder. Følelsesmæssigt betydningsfulde begivenheder styrker hjernens synapser, hvilket kan få trivielle detaljer fra samme periode til at hænge ved.

Forskningen, udført med musemodeller, viser, at minder dannes via synaptisk plasticitet, hvor synapsers styrke øges eller mindskes. Forskerne eksponerede mus for en svag, neutral oplevelse og en følelsesmæssigt stærk oplevelse. Når synapser blev kunstigt aktiveret, blev selv trivielle minder forstærket.

Denne mekanisme har historisk hjulpet med overlevelse, så mennesker bedre kunne huske fødekilder eller farlige steder. I dag spiller den stadig en rolle for, hvordan vi navigerer socialt og professionelt.

For de som har lyst, kan hele studiet "Non-Hebbian plasticity transforms transient experiences into lasting memories" læses i open access.

top 6 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] bobslaede 7 points 5 days ago (1 children)

Så, hvis jeg gerne vil huske hvorfor jeg rejste mig op og gik ind i et andet rum, så skal jeg udsættes for en større oplevelse.
Måske jeg skal give mig selv en lussing, inden jeg rejser mig op.

Jeg skal også finde en måde at huske at gå ud med skraldespanden, og vende mit tøj rigtigt når det bliver smidt til vask.
Jeg ved sgu bare ikke lige hvordan jeg skal lave en større oplevelse ud af det :/

[–] Underbroen 3 points 5 days ago

Heh stjernekastere i skraldespanden mens Beethovens 9ende kører på 140 Db og Line Baun danser til i et gorilla kostume, du glemmer det aldrig igen!

I den mere seriøse afdeling kan jeg godt nikke genkendende til tendens til at huske mere omkring en begivenhed (sommeren 92; den første kæreste; dødsfald; 9/11 etc.). Jeg synes virkelig hukommelse og dens perfekte/uperfekte natur er fascinerende.

[–] SorteKanin 2 points 5 days ago (2 children)

Forskningen, udført med musemodeller

Nå, okay, ligemeget så... /hj

[–] CrateDane 4 points 4 days ago

Musemodeller er rimeligt gode på nogle punkter. De fungerer knap så godt når det handler om at afprøve medicin, før det overføres til mennesker. Der er succesraten på 10% eller derunder (men altså, et eller andet modelsystem skal man have, og ingen har for alvor fundet noget bedre).

[–] Underbroen 3 points 5 days ago (1 children)

Mjah mon ikke de ved hvad de laver og har styr på deres metode?

[–] SorteKanin 3 points 4 days ago

Jo sikkert :) Synes bare alligevel det er at strække den at sammenligne menneskelige minder og musehjerners reaktioner på forskellig stimulans. Ville gerne se noget forskning der påviser samme mekanisme i menneskehjernen.