this post was submitted on 08 Apr 2025
14 points (100.0% liked)

Nyheder

853 readers
49 users here now

For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.

Regler

1. Brug artiklens titel

Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.

2. Brug ikke tekstfeltet ("body")

Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.

3. Kun nye artikler

Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.

4. Debat-indlæg og andet skal markeres

Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler (fx debat-indlæg), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.


Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.

founded 2 years ago
MODERATORS
top 9 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] SorteKanin 6 points 6 days ago (2 children)

Mange mennesker kan nemlig ikke overskue mere, end det de allerede har at se til i hverdagen, mener hun.

Ja, der kom roden til mange af samfundets problemer. Vi arbejder så meget og bruger tid på så meget at vi ikke kan følge med. Folk er blevet strukket til det yderste, som for lidt smør spredt over for meget brød.

Desværre virker det urealistisk at ændre - faktisk gør problemet det i sig selv sværere, da det er svært at få folk til at engagere sig politisk når de dårligt nok har tid derhjemme til at få hverdagen til at hænge sammen.

[–] RKL 9 points 6 days ago* (last edited 6 days ago) (1 children)

Min egen erfaring: Hvis man dropper "sociale" medier, og hæver snuden op fra mobiltelefonen, vil man opleve at have meget mere tid og mentalt overskud i hverdagen til at se andre mennesker og få ting lavet. Det æder utroligt meget akkumuleret tid og bidrager absolut ikke til det mentale overskud. :) Jeg er selv alene-far og har nok om ørerne, men det har virkelig hjulpet ikke at sidde og doom-scrolle den dumme telefon i tide og utide. Hjernen slapper aldrig af, og det er grunden til det manglende overskud. Heldigvis er alt idag samlet ET sted, nemlig på telefonen. Så kan man tage sig sammen (for det kræver det virkelig) og lægge den fra sig, fjerne de tidsrøvende ligegyldige apps fra ens hverdag, så er man nået langt i jagten på et mere afslappende og dejligt liv.

[–] Nangijala 5 points 6 days ago

Hørt hørt! Jeg kender mange folk i mit liv som er meget engagerede i deres lokalsamfund og fælles for dem alle er at telefonen ligger i lommen det meste af tiden.

[–] krydret_ismaskine 5 points 6 days ago (1 children)

Man kunne konspirationsteoretisere lidt over, om ikke det er bevidst?

En befolkning der holdes lige på kanten af sammenbrud og ikke har energi til oprør, er nemmere at styre.

[–] SorteKanin 4 points 6 days ago (1 children)

Tja, tror faktisk det på en måde er selvforskyldt. Hvis kvinderne stadig ikke var på arbejdsmarkedet ville den almene familie have godt og vel 37 timer om ugen ekstra derhjemme (ujævnt fordelt, men stadig).

Ønsket om ligestilling førte altså til en reduktion i tid til familien. Selvfølgelig skulle vi have ligestillingen, men den kom på bekostning af familielivet. Der burde man i stedet have sørget for at begge køn tilsammen kunne arbejde samme antal timer som manden arbejdede før. Det blev desværre en fordobling i stedet.

Man kunne spørge om det så stadig er her pga. nederdrægtige metoder - men det tror jeg faktisk heller ikke. Tror desværre økonomien nu om dage er sat op til 2 indkomster på 37 timer og det er svært at træde ud af det uden at økonomien ville halte, både for den enkelte og for samfundet som helhed.

[–] krydret_ismaskine 3 points 5 days ago (1 children)

Størstedelen af de 37 timer den hjemmegående partner havde hjemme var stadig arbejde, bare ulønnet rengøring, tøjvask, madlavning mm.

Alt det skal vi stadig gøre, men nu samtidigt med to fuldtidsstillinger. Javist er noget af hjemmearbejdet lettere, som f.eks. tøjvask og opvask. Men det er stadig en hel del der skal gøres og det æder af vores fritid.

I øvrigt er det godt nok teknisk set rigtigt at man kunne have en familie på en enkelt indkomst før i tiden, men det er mest fordi de fleste familier accepterede en markant mere spartansk livsstil end normalen i dag. Mindre kød på bordet, mindre hus, mindre bil, færre stykker tøj i klædeskabet og generelt reparation i stedet for udskiftning, færre rejser, sjældnere restaurantbesøg, mindre af alting i det hele taget.

Det er en livsstil som de færreste ville acceptere i dag.

[–] SorteKanin 1 points 5 days ago (1 children)

I forhold til livsstilsforskellen skal man dog også huske at vores teknologi i dag er meget mere avanceret og det gør os meget mere effektive og dermed rigere. Vi er ikke kun blevet så rige bare fordi vi arbejder næsten dobbelt så meget.

Men det er rigtig gode pointer. Måske behøver man ikke at gå helt tilbage til 40 timer i alt (20 timer x2 forældre) for at det er sammenligneligt med hvordan det var engang. Jeg forestiller mig at man fx bare kunne skrabe måske 1-2 timer af arbejdsdagen. 32 eller ligefrem 27 timer om ugen lyder som om det ville give en masse frihed.

[–] MBech 4 points 5 days ago (1 children)

Ikke nok med at det vil kunne give en masse frihed, men alt efter erhverv sænker det ikke produktiviteten.

Hvad er det der gør at vi siden 1990 åbenbart har konstateret at 37 timers arbejdsuge er det mest optimale? Imellem 1960 og 1990 blev arbejdstiden sat ned 6 gange fra 45 timer til 37 timer. Koblet sammen med at unge får færre og færre børn, er det vist på tide at man kigger på balancen imellem privatliv og arbejdsliv igen.

[–] SorteKanin 2 points 5 days ago

Hvad er det der gør at vi siden 1990 åbenbart har konstateret at 37 timers arbejdsuge er det mest optimale?

Nogle løse tanker:

Folk er ikke lige så politisk aktive i dag end for 30 år siden. Det er nok en del af forklaringen.

En anden forklaring er at 37 timer ikke er det mest optimale, men det er punktet der perfekt balancerer trangen til færre timer og hvor meget frihed man allerede har. Altså, folk har det generelt "okay" med 37 timer og kan klare sig, selvom det er stressende. Men det er ikke stressende nok til at folk gider demonstrerer og sætte sit job på spil for det.

Fagbevægelsen er måske blevet svagere? Det hjælper fx ikke at regeringen bare ved lov har stoppet strejker for både lærerer og sygeplejersker. Det gør jo at systemet med strejke ikke virker og så er det igen svært at organisere folk for at kræve bedre vilkår.