this post was submitted on 02 Aug 2025
13 points (93.3% liked)

Mad og drikke

112 readers
1 users here now

For billeder, spørgsmål, diskussioner og alt relateret til mad og drikke - lige hvad madhjertet begærer!

Opslag på fællesskabet skal være relateret til mad eller drikke, og opslag og kommentarer skal altid overholde feddit.dk's regler.

Hvis du har problemer med at uploade dit billede er det nok større end 10 MB (lagerplads er dyrt). Prøv eventuelt at konvertere billedet til webp, eller upload til catbox.moe i stedet og post et link til billedet i stedet for at uploade det.

founded 2 years ago
MODERATORS
 

Har du noget køkkengrej du bare ikke kan leve uden? Bestiller snart lidt på hwl.dk, så vil lige søge lidt inspiration inden jeg trykker køb. Kan jo være der er noget jeg ikke vidste at jeg ikke kan undvære.

all 21 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] renard_roux@lemmy.world 1 points 7 hours ago* (last edited 7 hours ago)

Spoonula — bruger den stort set dagligt, og ville ikke være foruden.

Global G5 nakiri ("grøntsagskniv") — nok lidt kontroversielt, men efter min mening er det den ultimative køkkenkniv. Jeg bruger den til 99% af alt jeg laver i køkkenet der kræver en kniv.

  • Krumningen på ægget er perfekt til både op/ned hakning, og "rullende" hakning (spidsen bliver på skærebrættet); ingen del af ægget er lige, så der er ingen ubehagelige "dead zones" når kniven møder skærebrættet ("klonk!").
  • Vinklen på ægget ift. skæftet (og dermed spidsens placering ift. skæftet) betyder at man ikke skal bukke håndleddet i unaturlige retninger for at hakke — omdrejningspunktet er perfekt.
  • Det høje blad, kombineret med de gode vinkler, gør at man aldrig kommer til at snitte lidt af knoerne (ind med de fingerspidser!) når man hakker.
  • Æg der går helt til hælen betyder at man rent faktisk kan slibe kniven.
  • Indhak mellem skæfte og blad gør det nemt at holde kniven korrekt (tre fingre på skæftet, langefinger i hak, tommel og langefinger holder om bladet).
  • Perfekt balanceret.
  • Ingen dele i træ, så den overlever hvis nogen ved en fejl kommer til at give den en tur i opvaskeren.
  • Eneste minus er stålets kvalitet, men værre er det heller ikke.
  • På ~25 år har jeg en enkelt gang haft en der knækkede. Den nye er nok ~12 år gammel nu, og er stadig fantastisk.

— En god, stor madpincet.

— Det er ikke lykkedes mig at skaffe én endnu (og nok lidt mere grill end køkken), men har hørt fra flere venner at en sydafrikansk BBQ tang (ofte kaldet "braai tongs") skulle være det bedste i hele verden: eksempel 1 / eksempel 2 / eksempel 3. Tror vist det er noget med at sakse-designet giver udveksling, og bidrager til både bedre greb om maden, samt større åbning i business-enden for mindre åbning i bruger-enden. YMMV.

Hvis jeg skulle vælge én af ovenstående var det G5'en, men det er sikkert ikke alle der ville være enige. Derfor er bedste bud til must-have på ovenståen liste en Spoonula 🥄😍

[–] Klorofyl 8 points 2 days ago* (last edited 2 days ago) (1 children)

Her er nogle af de køkkenting jeg er glad for:

Synes denne type tang. Bruger dem til både pasta og alt jeg steger. Alt ved dem er bare rigtig lavet. Kæberne er formede så de holder godt fast på maden uden at ødelægge den. Der er returfjeder så den åbner automatisk.

Billige knive som denne. Der står også dyrere japanske knive i blokken. Men de billige er bare så nice fordi man kan tage dem med i haven, med på camping, ungerne kan prøve at slibe dem osv. De kan endda klare en tur i opvaskeren ( er nok ikke tilrådeligt dog ).

Denne opvaskebørste er bare alle andre jeg har prøvet overlegen.

Min dejlige de buyer stegepande af pladestål. Købte den da jeg var 16 år, og har brugt den flere gange om ugen siden. Et helt genialt produkt.

[–] President_Pyrus 5 points 2 days ago

Jeg bruger min støbejernspande hver eneste dag, så helt klart den. Det er dog mest til spejlæg til morgenmaden, men den bliver nu også brugt flere gange ugentligt til aftensmaden. Jeg elsker at jeg kan brune en steg af på den, og så bare smide panden direkte i ovnen og lave stegen færdig der. Det er så meget nemmere end at skulle svine et fad til oveni.

Og ellers er et godt træskærebræt bare guld værd!

[–] EvilCartyen 6 points 2 days ago (2 children)

Du skal have en god, ikke prangende kokkekniv, og så skal du have en lille krum kniv, og en god brødkniv. Alt derimellem er mindre kritisk.

En stor støbejernsgryde er også godt til alt fra grydestegning til wokretter.

Det eneste jeg bruger helt vildt meget som andre tror er overflødigt er en riskoger.

[–] Klorofyl 4 points 2 days ago (1 children)

Tror min kone skærer mig i småstykker hvis jeg køber flere knive, hehe. Samme med gryder og pander. Har en 20 liters støbejernsgryde som den største. Bruger den til når jeg laver store portioner mad til fryseren.

riskoger

Interessant. Hvad gør riskogeren bedre end en gryde? De bruger det meget i asien, så det må jo kunne noget.

[–] EvilCartyen 6 points 2 days ago (1 children)

Risene bliver bare bedre, hvis du altså køber god kvalitet ris. Plus det er set and forget, så du kan koncentrere dig om andre ting.

Tit er maskiner der kun kan en eller få ting åndssvage, men flere milliarder mennesker spiser ris som hovedmåltid hver dag og de har allesammen en riskoger. Så ja, det kan noget 😁

[–] Pilon23 6 points 2 days ago* (last edited 2 days ago) (1 children)

set and forget

Alene dette gør den uundværlig for os. Sætter den til som det første og tømmer den som det sidste når vi laver retter med ris. 0 stress med pludseligt at skulle hælde vand fra ris mens sovsen er ved at koge over og stegen skal ud af ovnen.

[–] Tralle 6 points 2 days ago* (last edited 2 days ago) (1 children)

Skal du hælde vand fra dine ris vil jeg vove at påstå du gør noget forkert 😄

[–] ArcticDagger 3 points 2 days ago (1 children)

Skal ikke kunne sige, hvad det gør kulinarisk, men det er nu anbefalet at koge ris i for meget vand og så hælde fra da ris indeholder relativt meget arsen (som kan øge risikoen for kræft): https://www.dr.dk/nyheder/indland/advarsel-om-kraeftrisiko-nu-skal-du-koge-dine-ris-paa-en-ny-maade

[–] Tralle 5 points 2 days ago (1 children)

Det hjælper en riskoger jo ikke på.

[–] ArcticDagger 3 points 2 days ago

Nej, tværtimod 😄 men det var mest udtalelsen om, at man gør noget forkert, hvis man er nødt til at hælde vandet fra risen som jeg ville kommentere på

[–] SorteKanin 3 points 2 days ago (2 children)

riskoger

Hvilken riskoger har du? Jeg prøvede engang at have en, men synes den brændte risene på hver eneste gang.

[–] EvilCartyen 3 points 2 days ago

Man kan bruge mange penge på en riskoger hvis man vil, men jeg har bare en fra HBO tror jeg.

[–] Pilon23 3 points 2 days ago* (last edited 2 days ago)

Jeg tror du har været uheldig. Vi har en relativt billig Cuckoo, og den har vist sig at være temmelig idiotsikker de sidste ~5 år. Den holder snildt risen varm en time efter den er færdig uden at noget brænder på.

Edit: denne smukke lyserøde model: https://k-shop.eu/en/haushaltsgegenstande/1300-reiskocher-cr-to-0632-108l-6-personen.html

[–] Tralle 5 points 2 days ago* (last edited 2 days ago) (1 children)

Mit store skærebræt i endetræ af valnød! Altid det første der falder mig ind på det her spørgsmål. Det har fulgt mig over 10år. Så simpelt, så godt!

Benrinner mandolinjern er lækre

Et godt sæt tyndskrællere

Sådan en her er god. Suppe, friture, blanchering osv.

Stabelbare rustfri skåle, den her type

Condibakker

[–] Klorofyl 4 points 2 days ago (1 children)

Er du gal et fedt skærebræt. Koster det ikke cirka det samme som en ny elbil?

Fondskimmer - tak den vidste jeg ikke at jeg manglede.

Stabelbare rustfri skåle - tak. Dem vidste jeg godt at jeg manglede, men glemmer altid at købe dem.

Condibakker - går de ikke meget let i stykker?

[–] Tralle 3 points 2 days ago* (last edited 2 days ago)

Er du gal et fedt skærebræt. Koster det ikke cirka det samme som en ny elbil?

Ikke den gang jeg købte det 🙂 men det er lidt efter devisen " buy once, cry once" Men ja, horribelt dyre i dag

Condibakker - går de ikke meget let i stykker?

Hvis du fryser ting i dem er de lidt sarte, ellers har jeg ikke haft problemer.

[–] letraset 3 points 2 days ago (2 children)

Jeg har sådan en citronpresser her, den er nærmest i brug hver dag.

Og sådan en her, en køkkenpincet, eller hvad man nu skal kalde den. Den er god til alt, og erstattede nogle spisepinde jeg havde brugt i lang tid. Den jeg har er vel omkring de 30cm lang.

[–] Tralle 5 points 2 days ago* (last edited 2 days ago)

Var det ikke den skaldede kok der fik lært folket at sige bøfpincet?

[–] Klorofyl 3 points 2 days ago

køkkenpincet

Har også et par af dem. De er også hyppigt i brug, når min elskede tang bliver for klodset.